uitwisseling duitsland

oktober 2017

In de week van 2-6 oktober vond voor de tweede keer de 3TVWO uitwisseling met het Duitse Mataré Gymnasium uit Meerbusch plaats. Een nieuwe groep leerlingen, maar een zelfde succesvolle week. De Nederlandse leerlingen hadden allemaal een Duitse leerling in huis, en de Duitse docenten verbleven bij de mentoren van de twee 3TVWO-klassen.

Het programma bestond uit een ‘city tour’-opdracht door het centrum van Harderwijk. De Duitse leerlingen kregen zo, hoewel wat kort, een goed beeld van de middeleeuwse binnenstad en werden meteen meegenomen naar de pepernotenwinkel voor een echte ‘Dutch treat’. Op dinsdag en donderdag volgenden de leerlingen met hun Duitse match reguliere lessen met de Duitse matches, of werkten aan een groepsproject. In de lessen werd de Duitsers Nederlands geleerd, was er een History kennis-wedstrijd NL vs. DU, werd er samen gezongen, enz.  In het project moesten de Duitse en Nederlandse leerlingen in groepen de verschillen en overeenkomsten tussen Nederland en Duitsland ondezoeken. Ze kozen hiervoor zelf een thema: geschiedenis (onderzoek drie historische peirodes waarin Duitsland en Nederland een gezamenlijke geschiedenis hebben), ‘cultural heritage’ (wat is typisch voor de Nederlandse cultuur en waarom), kunst (vergelijk typisch Duitse en Nederlandse kunst), of aardrijkskunde (wat zijn verschillen in Nederlandse en Duitse landschappen).

Voor de Duitse leerlingen was er ook nog een bezoek aan Amsterdam. Daar bezochten ze de Amsterdam Dungeons en deden een rondvaarttocht door de grachten. Na een bezoek aan het Rijksmuseum kregen ze vrije tijd om zelf door Amsterdam te lopen. Dat vonden ze het leukste van de hele dag, natuurlijk. Donderdagavond was er een met alle uitwisselingsgroepen die op school rondliepen (Tsjechen, Spanjaarden, Italianen, Roemenen, Duitsers, en natuurlijk Nederlanders), en dit was ontzettend gezellig.

Uit de evaluatie blijkt nu al de leerlingen een leuke week hebben gehad. In april brengt 3TVWO een tegenbezoek aan Duitsland. Toll!​